Jadłospis

  

DATA

I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE

OBIAD

PONIEDZIAŁEK

14.10.2019 r.

Kawiorek z masłem (1, 6), twaróg wędzony z papryką (6), pomidory, kawa zbożowa na mleku (6), herbata z   czarnej porzeczki. Pieczywo mieszane z masłem (1, 6), kiełbasa krakowska sucha, sałata, ogórek, herbata z cytryną. Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym, zabielana z natką pietruszki (6, 8), jajko gotowane (2), sos śmietankowy ze szczypiorkiem (6), ziemniaki, marchewka dwukolorowa gotowana na parze, sok jabłkowy.
WTOREK

15. 10.2019 r.

MOJE ŚNIADANIE KOLOROWE WYBIERAM TO CO ZDROWE – pasta mięsno – warzywna (6, 8), ser żółty (6), pomidor, sałata lodowa, kiełki ze słonecznika, rzodkiewki, pieczywo mieszane z masłem (1, 6), kakao naturalne (6), herbata z miodem. Chrupki kukurydziane, migdały łuskane (7), sok jabłkowy tłoczony mechanicznie, woda. Zupa z dyni krem z grzankami i natką pietruszki (1, 6, 8), mięso duszone w sosie pieczeniowym, kasza gryczana, sałatka z kiszonego ogórka z marchewką i jabłkiem, woda z cytryną.
ŚRODA            16.10.2019 r. Kiełbaski z szynki na ciepło, chleb wiejski z masłem (1, 6), keczup, ogórek małosolny, kakao naturalne (6), herbata rooibos. Wafle wielozbożowe (1),

nektarynki, woda z cytryną.

Zupa meksykańska z czerwoną fasolą i kukurydzą (8), kaszka na mleku (1, 6) z truskawkami, sok pomarańczowy.
CZWARTEK

17.10.2019 r.

Zupa mleczna z kaszką jaglaną ekspandowaną (6), rodzynki, bułka mleczna z masłem (1, 6), herbata żurawinowa. Kisiel cytrynowy, jabłko krojone, woda. Zupa ziemniaczana z tymiankiem (8), spaghetti z sosem bolońskim (1), papryka krojona, kompot z czerwonych owoców.
PIĄTEK

18.10.2019 r.

Pasta z twarogu ze szczypiorkiem (6), chleb wielkopolski z masłem (1, 6), rzodkiewki, kakao naturalne (6), herbata truskawkowa. Kawiorek z masłem (1, 6), banan, herbata miętowa. Zupa koperkowa zabielana z grzankami (1, 6, 8), ryba panierowana (1, 2, 3), ziemniaki, surówka z kapusty, sok jabłkowy.
PONIEDZIAŁEK

21.10.2019 r.

Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem (2, 6), chleb tarnowski z masłem (1, 6), papryka krojona, kakao naturalne (6), herbata leśna Kawiorek z masłem (1, 6), kalarepka krojona, herbata ziołowa. Krupnik z pęczaku z natką pietruszki (1, 8), placuszki dyniowe pieczone bez tłuszczu z cukrem pudrem (1, 2, 6), sok jabłkowy.
WTOREK

22.10.2019 r.

MOJE ŚNIADANIE KOLOROWE WYBIERAM TO CO ZDROWE – kabanosy, pasta rybna z tuńczyka(3, 9), pieczywo mieszane z masłem (1, 6), kukurydza, pomidor, kiełki, kawa zbożowa na mleku (6), herbata z cytryną. Koktajl truskawko – malinowy (6), podpłomyki bez cukru (1, 6), woda. Zupa pomidorowa z ryżem i koperkiem (6, 8), sztuka mięsa w sosie beszamelowym (1, 2, 6), z kaszą bulgur (1), marchewka z groszkiem, sok multiwitamina.
ŚRODA

23.10.2019 r.

 Twarożek typu grani ze szczypiorkiem (6), chleb wiejski z masłem (1,6), papryka krojona, kakao naturalne (6), herbata z aronii. Wafelki Grześki (1,6), jabłko krojone, woda z cytryną.  Zupa brukselkowa krem z groszkiem ptysiowym z koperkiem (1,6,8), kopytka z szynką i duszoną cebulką (1), kapusta kiszona gotowana, kompot wieloowocowy.
CZWARTEK

24.10.2019 r.

Płatki śniadaniowe na mleku (1, 6), kawiorek z masłem (1, 6), suszona żurawina, herbata z czarnej porzeczki. Winogrona bez pestkowe, biszkopty, woda. Zupa owocowa z makaronem, (1), kotlet schabowy (1, 2), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem i pestkami prażonymi słonecznika, woda.
PIĄTEK

25.10.2019 r.

 Chleb wielkopolski z masłem (1, 6), rzodkiew biała, kiełbasa drobiowa, sałata, herbata miętowa, kakao naturalne (6). Ciasteczka owsiane z bakaliami (1, 6), jabłko, woda z miodem. Zupa jarzynowa krem z natką pietruszki (6, 8), makaron z sosem pomidorowym (1, 6), sok pomarańczowy,

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, owies, orkisz.
  2. Jaja i produkty pochodne.
  3. Ryby i produkty pochodne.
  4. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne z wyjątkiem– całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego.
  6. Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą).
  7. Orzech tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty pochodne.
  8. Seler i produkty pochodne.
  9. Gorczyca i produkty pochodne.
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  11. Dwutlenek siarki i siarczyny.