Jadłospis

DATA I ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD
PONIEDZIAŁEK

17.02.2020 r.

Pieczywo mieszane z masłem (1, 6), kiełbasa drobiowa, papryka krojona, kakao naturalne (6), herbata z miodem. Jabłko krojone, kawiorek z masłem (1, 6), herbata miętowa. Kapuśniak z natką pietruszki (8), kaszka pszenna na mleku (1, 6) z truskawkami, woda z cytryną.
WTOREK

18.02.2020 r.

MOJE ŚNIADANIE KOLOROWE WYBIERAM TO CO ZDROWE – pasta z ryby wędzonej (wyr. wł.) (3, 6, 9), ser żółty salami (6), groszek zielony, kukurydza, ogórek kiszony, kiełki, pieczywo mieszane z masłem (1, 6), kawa zbożowa na mleku (6), herbata żurawinowa. Melon krojony, ciasteczka be-be (1), herbata rooibos. Rosół z makaronem i natką pietruszki (1, 2, 8), kotleciki z fileta z indyka (1, 2), ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, woda
ŚRODA

19.02.2020 r.

Sałatka makaronowa  (1) – (szynka, kukurydza, fasola czerwona, papryka) samodzielnie komponowana przez dzieci, kakao naturalne (6), chleb razowy z masłem (1, 6), herbata z cytryną. Maślanka owocowa (6), podpłomyki bez cukru (1, 6), woda. Zupa neapolitańska z koperkiem (6, 8), pulpety w sosie beszamelowym (1, 2, 6) z kaszą bulgur (1), bukiet z warzyw gotowany na parze, kompot z czerwonych owoców.
CZWARTEK

20.02.2020 r.

Chleb wiejski z masłem (1, 6), pasztet zapiekany (1, 2), ogórek kiszony, kakao naturalne (6), herbata z czarnej porzeczki. B A L I K 

Pączki z twarogiem (wyr. wł.) (1, 2, 6), herbata miętowa, winogrona bezpestkowe.

Zupa kalafiorowa krem z groszkiem ptysiowym i z koperkiem (1, 6, 8), makaron z sosem pomidorowym (1, 6), sok pomarańczowy.
PIĄTEK

21.02.2020 r.

Zupa mleczna z kaszą jaglaną ekspandowaną (6), chałka z masłem (1, 6) i dżemem brzoskwiniowym bez cukru, herbata ziołowa Banan, cripsy naturalne, migdały łuskane (eko), woda. Krupnik z natką pietruszki (1, 8), jajko sadzone (2), ziemniaki, fasolka szparagowa gotowana na parze, woda z miodem.
PONIEDZIAŁEK

24.02.2020 r.

Chleb wiejski z masłem (1, 6), ser żółty (6), keczup, papryka krojona, kakao naturalne (6), herbata malinowa. Andruty cynamonowe i miodowe (eko) (1), jabłko krojone, woda. Rosolnik z natką pietruszki (8), kiełbaska śląska duszona z cebulką, ziemniaki, sałatka z ogórka kiszonego z marchewką i jabłkiem, sok z czarnej porzeczki.
WTOREK

25.02.2020 r.

MOJE ŚNIADANIE KOLOROWE WYBIERAM TO CO ZDROWE- serek Almette (6), kabanosy, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe,  rzodkiew, pieczywo mieszane z masłem (1, 6),  kawa zbożowa na mleku (6), herbata z aronii. Ciasteczka be-be (1, 6), suszona żurawina, orzechy nerkowca, sok jabłkowy. Zupa selerowa krem z koperkiem (6, 8), spaghetti z sosem bolońskim (1), marchewka krojona, sok pomarańczowy.
ŚRODA

26.02.2020 r.

Tosty maślano – serowe (1, 6), keczup, kukurydza, kakao naturalne (6), herbata z owoców leśnych. Pomarańcze, paluszki orkiszowe bez soli (eko), herbata roobos. Zupa brokulowa krem zabielana z grzankami i natką pietruszki (1, 6, 8), ryba w śmietanie (6) z ziemniakami, woda z cytryną i miodem.
CZWARTEK

27.02.2020 r .

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i awokado (2, 6, 9), chleb wielkopolski z masłem (1, 6), rzodkiewki, kakao naturalne (6), herbata . Sok jabłkowy tłoczony mechanicznie, pałeczki jaglane (eko), daktyle suszone (eko), woda. Zupa jarzynowa krem z koperkiem (6, 8), fasolka po bretońsku z makaronem (1), kompot wieloowocowy.
PIĄTEK

28.02.2020 r.

 

Bułka z masłem (1, 6), szynka tradycyjna, papryka krojona,  herbata z dzikiej róży, kakao naturalne. Galaretka owocowa z kleksem bitej śmietany (6) – samodzielnie komponowana przez dzieci, woda Grochówka z natką pietruszki (8), pierogi z serem białym (1, 6), jabłko krojone, woda z cytryną.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

  • Zboża zawierające gluten tj. pszenica, jęczmień, owies, orkisz.
  • Jaja i produkty pochodne.
  • Ryby i produkty pochodne.
  • Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  • Soja i produkty pochodne z wyjątkiem– całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego.
  • Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą).
  • Orzech tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty pochodne.
  • Seler i produkty pochodne.
  • Gorczyca i produkty pochodne.
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  • Dwutlenek siarki i siarczyny.